Kypsyysnäytteen luominen

Huom! Sivu päivitetään kesän aikana käyttöliittymäuudistuksen tuomien muutosten vuoksi.

Huom! Käytä EXAMia Firefoxilla tai Chromella, järjestelmä ei toistaiseksi tue Internet Explorer -selaimen käyttöä.

Kypsyysnäyte-tenttityyppi eroaa henkilökohtaisesta tentistä valmiiksi määriteltyjen vakiotietojen osalta (esim. kielentarkastajat ja kypsyysnäyteohjeet) sekä siihen on sisäänrakennettu kielentarkastusprosessi.

Opiskelija lähettää ohjaajalle täytetyn ilmoittautumislomakkeen s-postilla: Ilmoittautumislomake sähköiseen kypsyysnäytteeseen.

 1. Klikkaa Luo uusi tentti -toimintoa ja valitse Kypsyysnäyte.
  Luo_uusi_kypsyysnayte.png

 2. Kuten yleisessä tai henkilökohtaisessa tentissä: etsi opintojaksotiedot kurssikoodilla. Katso täältä ohje mitä kypsyysnäytekoodia käytät.

  kypsyysnäytekoodit.JPG

 3. Kirjoita tentille nimi (lisää opiskelijan nimi otsikkoon) esim. Kypsyysnäyte (Oona Opiskelija).

  Merkitse tentin voimassaoloaika: Tentti alkaa ja Tentti päättyy. Klikkaa kalenteripainikkeesta (tai kirjoita itse). Huom! Opiskelijan kanssa kannattaa sopia aikaikkuna, jonka puitteissa opiskelijan on tarkoitus kypsyysnäyte suorittaa. Laita voimassaoloaika tämän mukaiseksi. Tentti EI häviä järjestelmästä voimassaolon päätyttyä, vaan voit jatkaa voimassaoloaikaa tarpeen mukaan.
 4. Saat tentissä valmiina tietyt perustiedot, kuten:

  • kielentarkastajat
  • maturiteettiohjeet (suomenkielinen ohje, englanninkielinen ohje)

  Jos kypsyysnäytteellä on toinenkin tentaattori, kirjoita hakukenttään tentaattorin nimestä ensimmäisiä kirjaimia, valitse listalta oikea henkilö (sininen pohjaväri) ja klikkaa nimeä. Tallenna.

  Tiedekuntasi kypsyysnäyteyhteyshenkilöllä on pääsy näkemään kypsyysnäytteet, mutta jos kypsyysnäytteen kielentarkastuksella on kiire (esim. opiskelija valmistumassa) voit tiedottaa kypsyysnäyteyhteyshenkilöä etukäteen tulevasta kypsyysnäytteestä kielentarkastajat@uva.fi -osoitteeseen tai viime kädessä lisätä kypsyysnäyteyhteyshenkilön toiseksi tentaattoriksi.

 5. Klikkaa Lisää osallistuja -painiketta. Kirjoita opiskelijan sukunimestä alkukirjaimia ja saat listan nimiä. Valitse oikea nimi (huom. sinipohjainen) ja klikkaa Tallenna -painiketta.

  lisää osallistuja kypsyysnäytteeseen.JPG

  • Huom. jos et löydä haulla opiskelijan nimeä, hän ei ole todennäköisesti vielä kirjautunut kertaakaan EXAMiin. Pyydä siis opiskelijaa kirjautumaan.
  • Huom. samannimiset opiskelijat: kun luot henkilökohtaista tenttiä tai kypsyysnäytettä, pyydä opiskelijalta opiskelijanumero. Jos sinulla on pääsy Oodiin, numero löytyy myös sieltä opiskelijan tiedoista.
 6. Tentin kesto on oletuksena 180 min (3 tuntia).

 7. Valitse arvosana-asteikoksi Hyväksytty / Hylätty.

 8. Lisää tenttikysymykset kuten yleisessä tai henkilökohtaisessa tentissä.

  • Kirjoita aihealueelle nimi: esim. "Kypsyysnäytekysymykset", "Kysymykset, vastaa vain yhteen". Tallenna.
  • Lisää kysymykset aihealueeseen luomalla uusi kysymys aihealueeseen (tai kysymyspankista raahaamalla, jos olet luonut kysymykset etukäteen).
  • Klikkaa Luo kysymys... -painiketta ja valitse kysymyksen tyyppi: Essee
  • Uusi esseekysymys -sivulla kirjoita kysymys tekstikenttään (voit muotoilla tarvittaessa) ja määrittele vastauksen suosituspituudeksi 525 sanaa, määrittele arviointiasteikko (Hyväksytty/Hylätty). Klikkaa lopuksi Tallenna -painiketta. Kypsyysnäytteen esseevastauksen suosituspituus on 450-600 sanaa.
  • Mikäli tenttiin tulee useampi kysymys ja haluat kysymykset eri sivuille, lisää jokainen kysymys omaan aihealueeseensa. Jos haluat kysymykset samalle sivulle, lisää kysymykset saman aihealueen alle.

   uusi esseekysymys kypsyysnäytteessä.JPG
 9. Esikatsele tenttiä opiskelijan näkökulmasta klikkaamalla Esikatsele -painiketta.

 10. Klikkaa lopuksi Tallenna ja julkaise -painiketta.

  Kypsyysnäyte-tentistä lähtee tieto sähköpostitse opiskelijalle yliopiston sähköpostiin. Opiskelija löytää kypsyysnäyte-tenttiin ilmoittautumislinkin EXAMissa työpöydältään.
Päivitetty 30.06.2017 - Avoin yliopisto
Login